Bobkový list

Je původem z malé Asie a Středomoří, kde byl také často používán k dekorování vítězů sportovních či básnických soutěží (vavřínový věnec). V kuchyni jím kořeníme omáčky (rajčatová, svíčková), polévky, zvěřinu, paštiky, užívá se při nakládání zeleniny, masa, hub a ryb. Je výrazný, proto neužíváme velké dávky.

Česnek sušený granulovaný

Česnek pochází ze střední Asie, ale dnes se stal nepostradatelný ve všech světových kuchyních. Jeho použití je všestranné. Můžeme ho použít do všech pokrmů, kam dáváme česnek čerstvý.

Hřebíček celý

Pěstuje se v tropických oblastech celého světa, hlavně na Zanzibaru. Je vhodný  do slaných i sladkých pokrmů, pečiva, sušenek, kompotů, svařeného vína. Koření se jím šunka, hovězí maso, omáčky, masové vývary, zeleninová jídla  a rýže.

Kmín celý

Kmín patří k nejstarším druhům koření a jeho použití v kuchyni je téměř univerzální. Má palčivé aróma i chuť, která je kořenná a lehce nahořklá. Již ve středověku byl kmín používán proti nadýmání, má protikřečové účinky. Je nenahraditelný v chlebu a pečivu, přidáváme jej do omáček, polévek, pomazánek, fazolových, zelných a kapustových pokrmů k rybám, tučným pokrmům, k vaření brambor a při kysání zelí. Hodí se při pečení vepřového masa, kachny a husy.

Kmín drcený

Je nenahraditelný je při vaření brambor, v polévkách, při pečení různých druhů mas a při přípravě zelí.

Majoránka

Pochází z Přední Asie, dne s se však pěstuje ve Středomoří i u nás. Má protizánětlivé účinky a upravuje trávení. Hodí se hlavně do luštěninových a bramborových polévek, gulášů, mletých mas, ke skopovému.

Nové koření celé

Vhodné do těžce stravitelných pokrmů. Je to koření výrazné, používáme ho v rozumných dávkách do polévek, paštik, rýže, smetanových omáček, marinád, k hovězímu masu, skopovému, zvěřině, drůbeži, do uzenin, neobejde se bez něj zabijačka. Nezbytné při  nakládání hub, zeleniny a okurek.

Oregáno

Hodí se pro svou určitou podobnost ve vůni a chuti všude tam, kam se dává majoránka, s níž je příbuzná. Přidává do sekaného masa, na špagety, nelze si bez ní představit italskou pizzu a patří i do rizota. Příjemně také zvýrazní pokrmy z rajských jablíček, sýra, fazolí. Používáme na saláty, masové pokrmy jako např. grilované kotlety či masové špízy. Zajímavou chuť s ním dostane bramborová polévka.

Paprika pálivá mletá

Papriku pálivou používáme všude tam, kde chceme dosáhnout palčivosti pokrmu. Nejlépe do gulášů, ostřejších pomazánek a masitých jídel.

Paprika sladká mletá

Paprika pochází původně z Jižní a Střední Ameriky, do Evropy ji přivezl Kryštof Kolumbus, kde se pěstuje hlavně ve Španělsku a v Maďarsku. Papriku sladkou používáme do masitých jídel, omáček, sýrů, tvarohu,slaného pečiva, uzenin, je součástí celé řady kořenicích směsí. Paprika sladká je základní složkou při přípravě všech druhů gulášů - od bramborového přes houbový po zabijačkový a klasický hovězí guláš.

Stránky